Hedelius

Hedelius

What?

Allt du behöver veta för ett framgångsrikt liv och lite mer därtill.

Torde journalister granskas?

StockholmPosted by hampus Wed, March 02, 2011 08:50:48
Att skapa nyheter för nyhetens skull är kanske inte något en tidning skall syssla med officiellt. Men verkligheten är annorlunda som de flesta av oss vet.


Aftonbladet skriker ut att Gunnar Andersson och Johan Palmlöv, de omkomna Svenska FN soldaterna "Dödades med svenskt vapen". Det intressant är att det inte alls dödades med ett Svenskt vapen utan enligt oberoende rapporter "torde ha skjutits med 5.56 mm och ej 7.62 mm". Detta allt ifrån att ha undersökt bilder på de omkomna och deras kläder.


5.56 mm är en av världens vanligaste kaliber, vilket i kombination med ordet "torde" inte borde göra det helt självklart att Svenskarna utsattes för egen eld. Men det är ju kvällstidningarna.


(O)lustigt nog inser nog de själva eftersom nyheten nu trillat ned 15 nyhetsplaceringar ned på webben, långt under "Född - på brandstation" från en första plats.


Torde eller borde inte vi ställa högre krav på våra journalister som älskar att granska andra men avskyr att bli granskade själva? Borde de inte granskas av en oberoende instans som faktiskt kan ställa journalister inför rätta om grova fel begås.


Expressen har valt att från och med idag sluta använda ordet "chock" på deras löpsedlar eftersom det ordet tappat värde. Vilken chock!